torsdag 12 augusti 2010

Arbetare sitter häktade!

Ingen har väl undgått att läsa om de kämpande arbetarna uppe i de norra skogarna, som blev lovade blåbär stora som apelsiner, garantilön och boende. Tyvärr fanns knappt ett enda bär i skogarna, och någon mat eller garantilön verkar inte dessa människor sett till heller. Reinfeldts utspel igår i DN "att reglerna borde räcka", när hundratals arbetare går hungriga, tyder på en stor folkfientlighet och på kapitalistisk krampolitik.

Och medan dessa bärplockare, som har skuldsatt sig enormt mycket för att kunna komma hit och plocka bär, så går bärföretagen med storvinst. Polarica är den största inköparen och försäljaren av bär i Sverige. Företaget omsatte förra räkenskapsåret 740 miljoner kronor och redovisade en vinst på 46 miljoner kronor före skatt.
De vietnamesiska bärplockarna i Särna har fått skriva på kontrakt där de förväntas plocka 90 kilo lingon, 50 kilo blåbär eller 20 kilo hjortron om dagen i tre månader för att ha rätt till minimilön. Samtidigt växer deras skulder till bemanningsföretaget för mat och husrum.
(http://www.dn.se/nyheter/sverige/barjattar-gar-lysande-1.1153105)

Var är alla protestaktioner?
De Vietnamesiska arbetarna är just det: ARBETARE, precis som du och jag. Vi sitter i samma hål, men de förstnämnda något längre ner. Var är solidariteten?
När Anton Nilsson, Amaltheamannen, sprängde strejkbrytarnas båt i början på 1900-talet och blev genom denna hjältemodiga aktion dömd till döden, marscherade tiotusentals arbetare mot fängelset i en solidaritetsaktion för att kräva att Anton släpps och åtalets nedläggande.
Idag sitter fem Vietnamesiska arbetare häktade då de låste in sina blodsugande kapitalister till chefer i en källare och gick ut i strejk i en protest mot de vidriga förhållanden som de tvingas leva under. Facket, partier och övriga står och tittar på, och låter polisen "göra sin sak".

Skäms på er.

Kraven bör vara tydliga, riktade mot herrarna som räknar profiter:
Släpp dessa människor genast.
Erbjud dem en fet kompensation för förlorad arbetsinkomst, även för de bär de blivit lovade skulle finnas. Återbetalning av de pengar, sexton tusen kronor, som de blev tvingade att betala för att få komma hit att arbeta. Och sist men inte minst,..att de som vill stanna kvar i Sverige är hjärtligt välkomna.


"....Mina herrar som räknar profiter,
Parasiter som styr detta land
Ni ska få sopa i våra fabriker
ert förbannade rövarband.."

- Dan Berglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar