tisdag 20 april 2010

Afrika - En utsugen kontinent

Adam Hochschilds bok Kung Leopolds Våldnad, ligger utläst på mitt nattduksbord.
Boken handlar i stora drag om "koloniseringen" av Afrika, och den stora slakt som utfördes av britter, belgare, holländare, fransmän och andra på urinvånarna, för inte längre sedan än 100 år.
En hel kontinent blev förslavat, sönderslaktat och lagt under "översittarnas" fötter, och flera hundra tusen människor fick sätta livet till under de mest skrämmande former. Britter och belgare tävlade i vem som kunde få fram flest och mest effektiva vapen, för att förgöra dessa "vildar" utan att sitt eget folk skulle behöva komma till skada. Man tävlar om makt och inflytande. Det innebar att kontinenten och folket där, manglades sönder av kanoner, kulsprutor och långt-gående vapen, utan att "vildarna" ens hade en chans att försvara sig. Det var en ren slakt. Utan dess like.

För Afrikas del har Europas koloniseringar varit mer förödande än för någon annan kontinent...

Man har själv inte haft något intresse av att bosätta sig i Afrika, utan helt och hållet använt denna kontinent till att suga ut den på rikedomar.
Den så kallade Triangel-handeln under 15-16-1700-talen, gav upphov till att vi i väst, och då speciellt England, kunde dra igång den "industriella revolutionen" som vi hör så mycket om...
Och genom "billig arbetskraft" då i form av att man helt enkelt tog de människor man behövde, slavar. Man exploaterade och koloniserade kontinenten Afrika, och tog det man behövde tillbaka till "moderslandet".

Sverige under triangelhandeln:

Under hela slavhandelsepoken är järnet Sveriges främsta exportvara och Storbritannien den främsta importören. Speciellt utformade järnstänger, s.k. voyage iron, spelar en central roll i slavhandelstransaktionerna på den afrikanska kusten. Detta järn importeras främst från Sverige och reexporteras omedelbart till den afrikanska slavhandeln. Statliga Bergskollegium var väl medvetet om dessa specialbeställda järnprodukter för slavhandelns genomförande. Det högkvalitativa svenska järnet är centralt i alla stadier av slavhandeln och slaveriet: från gevären och bojorna vid slavarnas infångande och transporter till voyage-järnet som betalningsmedel för slavar och hackorna vid arbetet på plantagerna. Sveriges beroende av Afrika var förmodligen större under slavhandelsepoken än vid något annat tidsskede....


Triangelhandeln är den AVGÖRANDE faktorn för HELA Europas ekonomiska utveckling, och den avgörande faktorn för hur situationen ser ut i Afrika idag.

Skrivbordskonstruktionen Afrika:

Hela Afrika är en skrivbordskonstruktion av väst. Om man tittar på Afrikas karta så är linjerna raka som en linjal. Detta gjordes vid ett stormöte i slutet på 1800-talet av de stora kolonial-länderna i Europa, för att få slut på stridandet mellan dem om de olika kolonierna.
Dessa "länder" (det fanns inga länder som vi känner dem idag) i Afrika hade ett helt annat styrelseskick än vad vi hade. De hade klansamhällen och stamsamhällen och många var nomader. De koloniala länderna styrde kolonierna och struntade fullkomligt i folket. Sen när kolonierna fick sin självständighet så bara lämnade förtryckarna allt och drog. Kvar står ett land som är utsuget, förtryckt och utan någon som helst stark stat. Korruption blir ett faktum.
Också de stora inbördeskrigen kan härledas till detta.
Ett annat är också krigen som kan härledas till dessa skrivbordsgjorda gränsdragningar. Människor som lever som nomader tvingas till att bli bofasta, där det inget vatten finns osv... Och som helt plötsligt inte kan förflytta sin boskap dit det finns gröda.



Nykoloniala tider

Idag är nykolonialismen ett faktum.
Det uppstår genom att det nyligen självständiga landet sedan kolonialtiden är ekonomiskt beroende av en exportvara (en gröda eller råvara) med den före detta kolonialmakten som främsta marknad. Den före detta kolonialmakten har då från början en maktposition gentemot den före detta kolonin....
Det förklarar varför före detta kolonialländer lider av fattigdom och politisk oro trots att landet i formell mening är självständigt. Länder i Afrika som tvingas anpassa sig till omvärldens krav, för att till exempel få nödvändiga lån, trots att landet är självständigt...

2 kommentarer:

  1. om jag tillåts så ska jag kommentera, .. öhhh skyll dig själv som sa åt mig att läsa när du vet hur "pratig" jag är,,,, ska försöka kortfatta mig ,, (säkert.. jo visst)
    1: för er som ur "svenkssynpunkt" känner ångest, skam, skuld, osv så e det normalt, även om vi personligen inte gjorde nåt,,, vi levde inte ens då, men som lite extra plåster,, flå´t SALT på såren kan jag meddela att en av dom tre främsta upptäcksresrna som gett upphov till kolonisering av centrala afrika tillika upphovet till den ekonomiska kattastrofen var en SVENSK vida namn andersson, förnamn för mig okänt (tar gärna en bildning i detta) skedde i mitten av 1800-talet. Men som inlägget instiftar på IMF en från början "solidarisk" internationell bank som håller världen i schackt, fasta valutakurser beslöt man då utifrån USA och en möjlighet att till fast pris av guld köpa Dollar om en egna ekonomi fallierar. Stödet till medlemsländerna formades med tre punkter:

    1 övervakning av nationell, regional och global ekonomisk och finansiell utveckling samt rådgivning angående medlemsländernas ekonomiska politik

    2 lån av hårdvaluta till medlemsländerna för att stödja politiska beslut utformade för att korrigera betalningsbalansen,

    3 teknisk assistans inom dess expertisområde, så väl som utbildning för tjänstemän inom centralbanker och statliga organisationer.

    en ganska bra ide om det inte vore för att USA var mer eller mindre styrande över världens ekonomi, sen när 70talet kom och det började bli en aning krisit med olja som troligen skulle resultera i ekonomiska problem för alla i valutasamarbetet så hoppade USA helt sonika av och den garatin på att köpa dollar för fast guldpris var inte längre möjlig, nu fi länder skoja runst som dim ville, en del länder hade egen myntfot för att tillsammans stärka sin ekonomi, tex sv no da hade en som på guld basserat, e.g 1 kg guld var 2480skr/dkr/nkr.
    iden med sammavärde i ekonomin pengarna emellan och förhindring av devalvering som man i panik lätt tar till och som man ibland måste för att rädda skinnet just nu om man inte har en gemensam SDR, därav tjänar starkare valutor på devalvering även om tex $ dev med 10% och skr med10% ett bra ex är just sverige som haft sin devalveringsorgie under 80-90talet, kollar man på gulvärdet som sv no dk har, så kostar ett kg guld idag 268000kr, vilket innebär att i guld så var kronan mer än 100 ggr värdefullare 1973. och i späkulation så kan man anta att en devalvering inte varit nödvändig om USA inte sprungint med svansen mellan benen. men en liten tröst dock mycket liten är att det har juh bitit tillbaka i röven på dom, gubbarna bakom har inte råkat nån ekonomisk förlust det är juh folket men anseendet har blitt törnad lite iaf. Sen oxå med IMF så är avsikten att hjälpa nationer i trubbel men nu utnyttjar man det till att styra dem och öven om dom lånar ut pengar så är det oxå dom som styr ekonomin i landet men om dom dabbar sig så står ändå nationen med skulden.
    vinnarna är förstås nationer med starka valutor, om natinen själv har koll på sin ekonomi, dvs inte grekland men dock Frankrike, så det ligger i intresset att hålla dom under skuld oxå, Usa och Ryssland som inte haft så stabila valutor speciellt under kalla kriget har juh ingen vinst i att hålla afrika i skuld så då spinner man vidare på Hitlers goda ide om att helt enkelt styra Afrika, eller äga kontinenten, inte inkludera i nationen så klart för då får man ansvar för folket och dom kanske vill ha mat vilket inte e bra. Men detta gillade inte Frankrike som öven fast valutan kanske var lite svagare än dollarn så var den ändå stabilare och då med Kuba vid sin sida (syndabocke vid behov) icensatte uppror och kupper föra att behålla dom diktaturiska staterna vilket leder till utarmning av landets resurser och vid ett regeringsskifte kommer dom och lånar pengar. Afrikas självständighet beskrivs bäst så här: Dom får själv ständigt lyda under kapialisterna och ör ständigt själva att ta ansvar för motgångarna......

    SvaraRadera
  2. En exakt spik på huvudet var det där inlägget!

    SvaraRadera