måndag 19 april 2010

Religionskrig.......eller?

Finns det något sådant som heter Religionskrig? Är det verkligen religionen som är den bakomliggande orsaken till dessa krig?
Den svenske kungen under början av 1600-talet ,Gustav den II Adolf, var protestant och med den propagandan går han in Tyskland för "Religionens skull". Men var det verkligen så?
Ja, han sa så. Och visst var han protestant som slogs mot katolska generaler, men han gjorde det betald av den katolske kardinalen Armand-Jean du Plessis Richelieu i Frankrike.
Den katolske kardinalen använde den protestantiske svenske kungen i kampen mot den katolske tyske kjejsaren i Wien. Sanningen bakom religionskrigens fasad är att de utgjorde bara ett nytt steg i maktkampen om herraväldet i Europa och kontroll över farvattnen.

Vi har liknande situationer idag i världen.
USA och dess allierades ockupationskrig mot Irak och Afghanistan är ett sådant.
Palestiniernas kamp mot jätten Israels ockupation av deras land och förtryck av det Palestinska folket, är också ett liknande exempel.

USA's motto i dessa konflikter är att köra ut "förtryckarna" för att skapa ett demokratiskt samhälle.
I Afghanistan handlar det om att köra ut talibanerna. (Som för övrigt USA själva var med och skapade, när Sovjet invaderade Afghanistan -78.)
Men USA fullkomligt struntar i vilket egentligen. Hade det inte varit för att Afghanistans strategiska läge, så skulle man inte bry sig alls. När tvillingtornen föll, fick USA anledningen att invadera Afghanistan serverad på silverfat. Nu skulle "demokrati" införas, och förtryckarna som använde religionen mot sitt folk, köras ut.
Men dubbelmoralen blir stor. USA's förbindelser med Saudi Arabien är ett sådant exempel. Vi vet att dessa människor som attackerade tvillingtornen egentligen var av Saudisk härkomst, och att det är där som det största "nästet" finns. Saudi Arabien är också det landet där förtrycket mot folket förmodligen är som störst, men Saudi är USA's allierade. Och en mycket, mycket rik stat som USA tjänar stora pengar på och vice versa. Självklart kan man inte gå in där.

Om man pratar folk idag så har många den uppfattningen att det är religionen som ligger bakom dessa konflikter, vilket jag anser inte kunde vara mera fel.
Religion kan aldrig skada någon, men när religionen blir ett politiskt verktyg för att införskaffa sig makt, det är då som det brukar barka utför.

Vi måste vara klara över att det var/är inte de kristna/muslimer/judar i sig, utan imperialistiska makter som för sina egna själviska intressen använder ideologier och religioner för att införskaffa sig makt.
De må tala om religion, mänskliga rättigheter, och demokrati...men i själva verket handlar det om profit, dominans och naturresurser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar